Suomen upeinta meriluontoa Selkämerellä

Selkämeren kansallispuisto ulottuu pitkänä nauhana Kustavin saaristosta Merikarvialle, ja kattaa merkittävän osan Selkämeren ulkosaaristoista. Puiston noin 150 kilometrin mittaiselle alueelle mahtuu monimuotoinen kattaus Suomen rannikon hienointa meriluontoa sekä pinnan päältä että alta.


Karuilla ja kivisillä ulkosaarilla sinnittelevät sitkeät tyrnipensaat, katajat ja pihlajat. Joukkoon mahtuu myös suurempia, puustoisia saaria, jotka ovat olleet saaristolaisten ja merenkulkijoiden tukikohtia jo vuosisatojen ajan. Selkämereltä löydätkin useita tunnelmallisia majakkasaaria ja vanhoja kalastajakyliä. Aaltojen alla lymyää karikkoisen ja arvaamattoman meren yllättämiä hylkyjä.

 Punakeltainen pooki hakee huomiota rantakalliolla.
Valaisemattomat linjataulut ohjaavat vielä nykyäänkin merenkulkijat oikealle väylälle.

Selkämeren lajisto vaihettuu etelästä pohjoiseen

Selkämeren rannikkovedet ovat Suomen puhtaimmat, ja se näkyy: kansallispuiston kirkkaissa vesissä, kallioluodoilla ja poukamissa viihtyvät monet harvinaiset ja uhanalaiset lajit. Veden alta löytyy Itämerelle elintärkeitä elinympäristöjä, kuten elämää pursuavia haurumetsiä, matalien lahtien hentoja näkinpartaisniittyjä ja vettä kirkastavia sinisimpukkapohjia.

Selkämerellä lajisto myös muuttuu vähitellen etelän mereisistä ekosysteemeistä kohti pohjoisen vähäsuolaisuuteen sopeutuneita lajeja. Monet suolavedessä viihtyvät lajit, kuten sinisimpukka ja rakkohauru, elelevät Selkämerellä aivan pohjoisen elinalueensa äärirajoilla yhdessä vaikkapa makean veden harriksen kanssa. Missään muualla Suomessa eivät etelä ja pohjoinen kohtaa kuten Selkämerellä!

 Puhdas merivesi huuhtoo rantakalliota.
Selkämeri on tunnettu puhtaista vesistään.

Preiviikinlahti ja Yyterin lietteet ovat lintubongareiden aarreaitta

Selkämerellä riittää kuhinaa keväisin muuttolintujen palatessa takaisin pohjolaan, ja varsinkin Preiviikinlahdella sijaitsevat Yyterin lietteet ovat Suomen parhaita kohteita tarkkailla kahlaajalintuja. Osa paluumuuttajista viivähtää vain ruokailemassa, toiset jäävät pesimään ja viihtyvät koko kesän. Rantaniityiltä, lehdoilta ja soistumista löytyy myös monia harvinaisia ja kiinnostavia kasveja.

Lintuja voi kiikaroida kätevästi alueen halki kulkevien pitkospuureittien varrella sijaitsevista lintutorneista ja upeilla dyyneillä kelpaa lounastaa ja paistattaa päivää. Liikuntaesteisiä varten on Preiviikinlahdella helposti saavutettavia luontolavoja. Ehkä bongaat myös Yyterin lietteiden tunnuslinnun, värikkään kirjavan ristisorsan!

Retkeä suunnitteleville vinkkinä: muuttolinnut keskeyttävät muuttonsa matalapaineen aikana ja jäävät Yyterin lietteille sadetta pitämään. Sadepäivät ovat siis erinomaisia lintupäiviä! Meriveden korkeus kannattaa myös tarkistaa; korkean veden aikaan lietteet ovat aaltojen alla eikä lintuja juuri näy.

Alueelta löytyy opastettu pitkospuureitti, ravintoloita sekä pidempään viipyville myös lomakeskus mökkeineen. Muistathan kuitenkin, että tietyillä alueilla kulkeminen on lintujen pesimäaikaan kielletty.

Vierailu omalla autolla, maailmanperintöbussilla, pyörällä, risteilyillä tai veneellä

Selkämeren ulkosaaristo Merikarvialta Uuteenkaupunkiin on saavutettavissa ainoastaan veneellä. Monille kansallispuiston saarille järjestetään yhteysalus- ja tilausvenekuljetuksia. Preiviikinlahden ja Yyterin lietteiden lintutornien ja -lavojen läheisyyteen pääsee autolla.

Lue lisää yhteyksistä