Miksi kannattaisi syödä Itämeressä kasvaneita kaloja? Miksi meriarkeologia on tärkeää? Mitä tarkoittaa Ahvenanmaan itsehallinto? Merentutkijat vastaavat näihin ja moniin muihin kysymyksiin artikkeleissa, jotka tarjoavat kiehtovia yksityiskohtia Itämeren käytöstä ja ihmisen jäljistä merellä.

273_Keulakuva
Top-lista

Miksi meriarkeologia on tärkeää? – 3 syytä

Tässä listassa esitellään kolme painavaa syytä, miksi meriarkeologia ja merellinen kulttuuriperintö ovat tärkeitä ja mitkä kolme asiaa jokaisen tulisi tietää aiheesta.

Erkki Oksanen_Luke_D6B7600_eo1710_web
Näkökulma

Kotimaista kalaa kestävällä tavalla

Tällä hetkellä suomalaisten syömä kala on pääosin norjalaista lohta ja muuta tuontikalaa. Lähempääkin löytyisi, muun muassa silakkaa ja kotimaista kirjolohta.

Dimitar Valev
Näkökulma

Levien mahdollisuudet tulevaisuuden vesiviljelytuotteena Suomessa

Levien ja syanobakteerien viljelystä ja niistä saatavista tuotteista puhutaan ja kirjoitetaan tällä hetkellä paljon. Myös aiheeseen liittyvää perustutkimusta ja soveltavaa tutkimusta tehdään runsaasti kaikkialla maailmassa. Suomessa emme kuitenkaan vielä lähivuosina pääse nauttimaan kotimaisista syötävistä makrolevätuotteista.

Näkökulma

Merenkulkuelinkeinon erityismerkitys Ahvenanmaalle

Jo aikoja sitten ahvenanmaalaiset purjehtivat ympäri Itämerta kaupanteon merkeissä, mutta merenkulku Ahvenanmaalla lähti kunnolla käyntiin vasta Krimin sodan päättymisen jälkeen (1856).

Ålands landskapsregering i Mariehamn
Näkökulma

Ahvenanmaa – itsehallinnollinen saarivaltakunta

Ahvenanmaa on itsehallinnollinen osa Suomen tasavaltaa. Siksi Ahvenanmaalla on oma parlamentti, Ahvenanmaan maakuntapäivät ja hallitus, Ahvenanmaan maakuntahallitus. Itsehallinto antaa ahvenanmaalaisille oikeuden säätää omia lakeja.

Näkökulma

Kilpajuoksu Itämerelle on alkanut – merialuesuunnittelu sovittaa yhteen eri intressejä

Meriympäristön huono tila on noussut maailmanlaajuiseksi huolenaiheeksi. Samalla paine merialueiden tehokkaampaan taloudelliseen hyödyntämiseen on kasvanut. Tämä näkyy esimerkiksi EU:n sinisen kasvun strategiassa.

Näkökulma

Merialuesuunnittelu – kestävällä käytöllä turvataan meriympäristön tulevaisuus

Euroopan komission laatiman sinisen kasvun strategian mukaan meret ja valtameret ovat Euroopan talouden tärkeitä moottoreita. Niihin liittyy lisäksi huomattava innovaatio- ja kasvupotentiaali.

Jurmon kylä ulkosaaristossa.
Näkökulma

Muuttuva merellinen maisema elää ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksessa

Ihmisen toiminta sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutus näkyvät ympäristössämme esihistoriasta nykyhetkeen. Samalla pitkälle tulevaisuuteen. Kaikki vaikutus ei ole kuitenkaan ollut hyvästä. Esimerkiksi meriemme tila on huolestuttava.